MsEvl

Göteborg e la gött! Typ som en KÖRV, Änna! PHP,JSP tracking-code
Forum-Counter

MMA

Kategori: Allmänt

Ja,verkar som att jag kommer att börja..Som sagt...jag e för träning,bara jag har nån med mig.

En tidig form av MMA var pankration som var olympisk sport under antikens Grekland. Dåtidens MMA var med några få undantag helt regelfritt, förutom att man inte fick använda vapen. Pankration blev senare förbjuden när Grekland blev kristet eftersom det ansågs vara brutalt.

MMA som sport fick ett uppsving igen på 1900-talet i Brasilien. Det kallades då för vale tudo vilket betyder ungefär "allt är tillåtet", "anything goes".

Intresset för MMA i USA tog fart år 1993 i form av turneringen Ultimate Fighting Championship (UFC). Det var Rorion Gracie från kampsportsfamiljen Gracie som startade organisationen. Familjen Gracie som skapat kampsporten Gracie Jiu-Jitsu, eller Brasiliansk Jiu-Jitsu som den också kallas, ville framhäva att deras stil var den bästa. De hade tidigare haft framgångar i den brasilianska vale tudon.

De första UFC evenemangen var åttamannaturneringar där kampsportsutövare från olika stilar skulle mötas nästan helt utan regler. Det enda förbjudna var att peta i ögonen och att bitas, allt annat var tillåtet. UFC visades på amerikansk Pay-Per-View. Royce Gracie som representerade familjen Gracie och deras kampstil vann tre av de fyra första UFC.
Anledningen till att familjen Gracie anordnade den första turneringen antas i dag vanligen vara att man bland annat ville framhäva att man med deras stil kunde "vinna över styrka med teknik" genom att Royce vanligen mötte något tyngre motståndare, eller något förtkortat att deras stil Gracie Jiu-Jitsu var effektivt eller bättre än många andra stilar. De tidiga UFC evenemangen har dock senare ifrågasatts av vissa för inslag av reklam för familjens företag och BJJ, bland annat genom hur andra deltagare valdes.

Dagens MMA [redigera]

Med tiden har MMA blivit ansett vara mer en renodlad sport, vissa attacker som anses farligare är ofta förbjudna beroende på regelverk, såsom till exempel slag mot bakhuvudet och attacker mot skrevet. Utövarna måste idag vanligen bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har infört ronder och poängdomare som ger poäng så att man kan utse en vinnare även om tiden går ut. Utövarna måste genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna.

I dagligt språkbruk avses med MMA främst blandningar där fullkontaktskampsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu och/eller judo, boxning och thaiboxning etc ingår. MMA är inte en kampstil i samma mening som så kallade traditionella kampsporter, utan snarare beskrivningen på vad en utövare tränar för att ha så stor chans som möjligt i den typ av fullkontaktstävlingar som ibland kallas NHB.

Den mest välkända organisationen som organiserar tävlingar i MMA är Ultimate Fighting Championship. Två andra organisationer på väg upp är Affliction och Dream. Två av de nyare och mer kända organisationerna International Fight League (IFL) och Pride Fighting Championships har blivit uppköpta och upplösta av Ultimate Fighting Championship.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: